1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прокурорска активност по делата за злоупотреби с европари

Прокурорска активност по делата за злоупотреби с европари

Скандалният ексшеф на пътния фонд Веселин Георгиев стана обвиняем, а колегата му от фонд "Земеделие" Асен Друмев отива на съд

 

 

След серия сериозни критики само за ден прокуратурата показа невиждана активност по делата за злоупотребите с европари. Скандалният бивш шеф на пътния фонд Веселин Георгиев от вчера е обвиняем за длъжностно престъпление. Колегата му Асен Друмев от фонд "Земеделие" пък отива на съд. Прокуратурата продължава и масираните обиски из цялата страна по нови разследвания за раздадени неправомерно милиони от САПАРД.

Ако Веселин Георгиев бъде осъден, той може да получи от 1 до 8 г. затвор. Според обвинението като изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" от юли 2006 г. до ноември 2007 г. той е нарушавал Закона за обществените поръчки и е одобрил сключването на договори с фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", в които участие имат братята му Бойко и Емил Георгиеви.

Бившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев пък отива на съд за неправомерно одобрените проекти по САПАРД, субсидирани с близо 49 млн. лв. Според разследващите през 2006 г. той е нарушил закона при вземането на решения за разпределяне на субсидии на 14 дружества, които не отговарят на критериите за финансиране по САПАРД. Ако вината му се установи в съда, го заплашват от 3 до 10 г. затвор. Друмев може да признае фактите, сочени от прокуратурата, и да поиска съкратен процес. Така ако бъде признат за виновен, ще се размине с наказание под минимума от 3 г., а присъдата може и да е условна. В момента пред Софийския районен съд срещу Друмев има и дело за неизгодни договори за наем, ощетили бюджета с 500 000 лв.

От последните проверки на прокуратурата за злоупотреби с пари от САПАРД се разбра и за нова афера, свързана отново с Германия.

Оттам тръгна разплитането на историята с 7.5 млн. евро от САПАРД, получени неправомерно от групата на бизнесмена Марио Николов и президентския спонсор Людмил Стойков. За първи път обаче германски прокурори са участвали в акция, проведена в София, Бургас и Велико Търново по разследвания за злоупотреби с над 10 млн. лв. Едното от делата се води в България, а другото - в Германия. Иззети са документи от проверка в офиси, производствени помещения и жилища на 15 адреса. Проверки е имало във фирми от хранително-вкусовата промишленост - бургаската "Сидоренко холдинг" и търновската "Несто".

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.