1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Промени в европейското законодателство могат да спрат помощите за производство на енергийни култури

Промени в европейското законодателство могат да спрат помощите за производство на енергийни култури

Европа ще плаща на фермерите за застраховка на нивите срещу наводнения, градушки и суша

 

Помощи за производителите на суров тютюн да се изплащат до 2013 г. Това предвижда доклад, приет от Европейския парламент вчера. Досега реформата на тютюневия сектор предвиждаше помощите за производителите да спрат поетапно до 2010 г. Одобрено е и предложението на италианския евродепутат Серджио Берлато да се увеличат на 6% от помощите средствата за фонда на ЕС, финансиращ информационни кампании за вредата от пушенето.Европа спира помощите за енергийни култури. Фермерите няма да получават субсидии за отглеждане на рапица, слънчоглед и други растения, от които се произвеждат биогорива. Това предвиждат подготвените промени в европейското законодателство, които бяха обсъдени вчера в Брюксел. Очаква се новите регламенти да влязат в сила от януари следващата година. 45 евро е субсидията за отглеждане на декар от енергийните растения в момента. Помощите вече не са нужни, защото цените на тези култури са достатъчно високи заради изискването 10 на сто от горивата в Европа да са от възобновяеми източници. Това обясни Вили Шулц, експерт по земеделие в Европейския парламент.

Европа ще плаща на фермерите за застраховка на нивите срещу наводнения, градушки и суша. 40 на сто от полицата ще се поема от бюджета на общността, 20% ще са от парите на държавата членка, а останалата сума ще е за сметка на земеделците. Сумите ще се отделят от парите за директни плащания на площ.

Квотите за производство на мляко ще се увеличават с 1% всяка година до окончателното им премахване през 2013 г. Целта на промените е да се противодейства на непрекъснатото поскъпване на храните, обясни Шулц.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.