1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Промени в Закона за лова дават още по-големи привилегии на арендаторите

Промени в Закона за лова дават още по-големи привилегии на арендаторите

Те ще могат без конкурс да получат за 15 години концесия съответното ловно стопанство

 

 

Аграрната комисия в НС направи вчера поредния си 180-градусов завой и тихомълком върна в промените на ловния закон текстове, от които се отказа ден преди това. Това стана на тайно заседание, минути преди да се състои гласуването на вота на недоверие.

С промените, които ще влязат в този си вид в пленарната зала за второ четене днес, се дават огромни привилегии на сегашните арендатори на ловни стопанства. Те ще могат без конкурс да получат за 15 години концесия за съответното ловно стопанство. Единственото условие е да се договорят с ръководената от БСП Държавна агенция по горите.

Преди два дни подобно предложение на депутата Георги Юруков (БСП) бе оттеглено от него. Различното в него бе, че все пак се поставяше някаква летва - изискването бе арендаторът да е вложил поне 500 000 лв. Според присъствали на вчерашното заседание гласуването е било на ръба - 6 гласа "за" срещу 6 "против", но в последния момент гласа на отсъстващата Мария Вълканова (БСП) е бил добавен.

Публична тайна е, че сред държателите на ловни полета са и редица едри бизнесмени, като например Тодор Батков, Гриша Ганчев и др. Експерти коментират, че в поправката има смисъл, защото някои бизнесмени вече били инвестирали милиони в ловните полета и ако изведнъж стопанството се даде на друг с конкурс, нищо чудно да започнат да търсят правата си в съда.

"Промените в Закона за лова нарушават европейското законодателство и демократичните норми и създават условия за корупционни практики", алармираха вчера от екокоалицията "За да остане природа". Природозащитниците се заканиха, че ако проектът бъде приет в този вид, те ще изпратят жалба до Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.