Промените в правилата за лов на мечки крият риск от наказателна процедура

Според европейската директива за местообитанията и дивата флора и фауна мечките и дивите кози са застрашени и приоритетни за опазване в цяла Европа

Ако парламентът гласува разрешенията за отсрел на мечки да минат към агроминистерството, България ще наруши европейските регламенти и природозащитните организации ще подадат жалба в Европейската комисия. Това заявиха няколко екосдружения на дебат за поправките в закона за лова.  Промените предвиждат разрешенията за отстрел на мечки и на диви кози, сега издавани от екоминистъра, да минат към земеделския министър.

Според европейската директива за местообитанията и дивата флора и фауна и двата вида са застрашени и приоритетни за опазване в цяла Европа. Директивата допуска изключения от правилата за ловуването им при наличие на сериозни щети от мечки или риск за човешкия живот. На такова изключение (дерогация) са базирани и ежегодните разрешения, издавани в момента от екоминистерството.

Другият вариант е да се докаже, че законовата промяна ще доведе до сериозна икономическа и социална полза за цялата държава, обясни Добромир Добринов от "Зелени Балкани". По думите му обаче, случаят с настоящия проектозакон не е такъв, защото от увеличения отстрел биха се облагодетелствали само единични ловни стопанства. Освен това икономическият мотив за увеличаване на отстрела може да се допусне само при условие, че популацията на животните е достатъчно голяма и няма да бъде застрашена от лова. В България обаче все още няма надеждни данни за броя на кафявите мечки, който да гарантира, че ловът няма да застраши вида. Тепърва започва мониторинг на кафявата мечка. Неотдавна зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева обяви, че данните от мониторинга ще бъдат използвани за определяне на годишната квота за лов на мечки за 2011 г. Квотата се определя от национален комитет с участието на заинтересованите институции и неправителствени организации и в последните години е достигала до 15 екземпляра годишно.

Според неправителствените организации трябва да се скъсят сроковете за разрешение за отстрел от министерството на околната среда в случай на нападение от мечки и да се създадат специализирани ловни отряди за бърза реакция. Това обаче не налага прехвърлянето на тези правомощия към земеделското министерство (МЗХ). Досега когато имаше данни за опасни мечки, физическо лице трябваше да се пусне жалба до екоминистъра. След това се изпраща писмо до регионалната екоинспекция, която трябва да направи проверка на място и да даде становище в едноседмичен срок. То се връща в МОСВ и едва тогава министерството трябва да даде решение за отстрел или преместване на животното. "Това, което тряба да се направи, е целият този процес да бъде максимално скъсен и да не се чака 1 месец, а да се създаде ефективна система с много по-кратки срокове за вземане на решение и сформиране на дружина за улавянето на мечката. Това са слабите моменти на действащата досега система. В момента сдружение "Балкани" работи по сформирането на такива специализирани отряди. Изпълнителната агнеция по горите към МЗХ пък вече се е ангажирала да състави списък на подходящите за това ловци, добави Добринов.

Екоорганизациите се обявиха категорично срещу вкючването на дивата коза в законопроекта. Нямат регистрирани случаи на щети от "проблеми" кози, посочиха природозащитниците. Екоминистерството няма основания за отстъпление, заявиха те, визирайки променливата позиция на ведомството по законопроекта. Още когато той беше предложен от депутата – ловец Емил Димитров, зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева коментира, че поправките са абсурдни. Въпреки това при първото четене в парламентарната комисия по околна среда МОСВ внесе положително становище.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.