1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Променлив успех в борбата с огнената стихия в Рила

Променлив успех в борбата с огнената стихия в Рила

Огънят не се разраства и не е засегнал нови територии

Осми ден продължава борбата с огнената стихия в Народен парк „Рила". В различните части на бедствието участват около 300 души - пожарникари, военнослужещи, жандармерия и гранична полиция, Басейнова дирекция , общински фирми и множество доброволци. Включени са и 50 единици специализирана техника.

Гасителните действия продължават в наземната част, във вече оградените граници на пожара от 1400 дка.

Към момента френските и испанските самолети не могат да се включат, тъй като се очаква екипът, който да координира действията на летците. За първи път от една седмица може да се отбележи, че огънят не се е разраснал и не е засегнал нови територии. Въпреки това обаче борбата със стихията се води с променлив успех, тъй като на места югоизточният вятър разпалва отново пламъците.

В момента най-критично е положението в западните части в близост до вилна зона „Бодрост", съобщава БНР.

Според синоптичните прогнози обаче в близките дни не се очаква дъжд, затова и очакванията са, че пожарът в Рила няма да може да бъде потушен скоро.

С цената на много усилия пожарникари, войници и полицаи овладяха запалилия се десен бряг на река Бистрица от Карталска поляна до хижа "Здравец". Там обаче останаха тлеещи огнища, които дежурните групи наблюдават.

Поради усложняване на пожарната обстановка в „Рила" бе обявено бедствено положение в Самоковско.

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев ще заведе министър-председателя Сергей Станишев при предстоящото му посещение в града на мястото на пожара, за да го убеди, че България трябва да закупи специализирани самолети за противопожарен авиоотряд.

От началото на годината досега в страната са регистрирани общо 489 пожара в гори от държавния фонд. Общата площ на изгорелите горски масиви е 40 603 дка.

32,11% от причините за горските пожари са заради запалени стърнища от ниви, а 16% са заради опожарени пасища.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.