1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пропадналите на 100% посеви ще бъдат компенсирани, ако са застраховани

Пропадналите на 100% посеви ще бъдат компенсирани, ако са застраховани

Обезщетението е в размер на 50%, в случаите, когато не е направена застраховка.

Пропадналите на 100% посеви ще бъдат компенсирани, ако са застраховани. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пред земеделски стопани от област Ямбол, в гр. Елхово. Има регламенти на Европейската комисия, които трябва да се спазват стриктно, за да не бъдат наложени на страната ни санкции, каза министърът. Той обясни на земеделските производители, че ако не са  застраховали продукцията си, няма как да получат на 100 % компенсация за пропадналите площи. Обезщетението е в размер на 50%, в случаите, когато не е направена застраховка. „Липсва култура, система и законодателство, във връзка със застраховането на земеделската продукция, което трябва да се промени. Не може да се разчита само на благоприятни климатични условия”, подчерта министър Найденов.

Кметът на гр. Елхово Петър Киров направи подробна презентация със снимков материал пред министър Найденов за състоянието на площите в района. Областният управител Таня Димитрова, от своя страна, благодари на министъра за бързата реакция. „Липсата на адекватна политика, както и съвременна оценка на състоянието на съоръженията, водните корита и защитните съоръжения са довели до кризисната ситуация. Ще искам нова оценка и ще внеса доклад в Министерски съвет, за да се търсят начини за финансиране и подобряване на техническите съоръжения”, уточни министър Найденов.

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов е сформирана  работна група от 4-те министерства - на земеделието и храните, околната среда и водите, регионалното развитие и благоустройството и икономиката, енергетиката и туризма. Министър Найденов съобщи, че тя трябва да изработи до 6 месеца единна стратегия за развитието на водния сектор в страната

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.