1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пропуски и нарушения при издаване на превозни билети за транспорт на дървесина са извършени от регистрирани лесовъди на частна практика

Пропуски и нарушения при издаване на превозни билети за транспорт на дървесина са извършени от регистрирани лесовъди на частна практика

Отнася се за дървесина добита от поземлени имоти - собственост на физически лица

Експерти от регионалните дирекции по горите в цялата страна извършиха проверки по издаване и отчитане на превозни билети за транспорт на дървесина. Отнася се за дървесина добита от поземлени имоти - собственост на физически лица, и вписани в дневниците на регистрирани обекти, в които тя постъпва, преработва се или се експедира.

Констатирани бяха редица пропуски и нарушения, допуснати от регистрирани лесовъди на частна практика. Проверяващите са установили разлики между оригиналните превозни билети и съответните копия, отчетени в регионалните дирекции по горите – разлики в разстоянията, часа на тръгване на превозното средство, видовете сортименти, невписан получател и др.

Служителите на Регионална дирекция по горите - Велико Търново са констатирали извършени нередности от двама регистрирани лесовъди на частна практика. В издадени 11 броя превозни билети, съвпаденията на вписаните данни в оригинала и копието са само в наименованието на фирмата продавач, имената и подписите на въпросните лесовъди.

При извършените проверки от служители на Регионална дирекция по горите - Русе е констатиран случай, при който в 25 броя превозни билети издадени от регистриран лесовъд, са установени несъответствия, като вместо 625,5 кубика общо дърва за огрев са отчетени едва 254.

Несъответствия в количествата дървесина са установени и от РДГ – Ловеч. Лице на частна лесовъдска практика, упълномощено от собствениците на поземлени имоти в горска територия е издало два превозни билета, като в оригиналите общото количество на описаната дървесина е 100 кубика, а в отчетените в РДГ копия са вписани само 6 кубика дърва за огрев.

За всички констатирани нарушения е сезиран компетентния орган - Прокуратурата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.