1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прощални думи и равносметка на министър Нихат Кабил за управлението на МЗП

Прощални думи и равносметка на министър Нихат Кабил за управлението на МЗП

Състоянието на есенните посеви и засетите площи с пролетни култури към 21 април 2008 г. е добро

 

"Като министър на прехода аз изпълних политическата си задача". Това каза министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на пресконференция след редовното заседание на Консултативния съвет по зърно в МЗП.

 "Когато поех поста през 2005 г. в област "Земеделие" имаше девет червени картона от ЕК", припомни министър Кабил. България преодоля изоставането в този сектор и влязохме в ЕС без предпазна клауза и без редуциране на европейските средства за селското стопанство. Земеделските ни стопани получиха първите европейски средства в размер на 430 млн. лева по линия на директните плащания, подчерта министър Кабил. Той бе категоричен, че предприсъединителната програма САПАРД е една от най-успешните в България .

"Имам право да вървя с вдигната глава, защото съм си свършил работата", подчерта министър Нихат Кабил и допълни, че ще работи като депутат в Народното събрание с целия опит, който е натрупал като министър.

Министър Нихат Кабил благодари на всички ресорни журналисти за това, че активно са отразявали дейността на Министерство на земеделието и продоволствието.

На вчерашното си заседание членовете на Консултативния съвет по зърно достигнаха до единодушен извод, че прогнозите за зърнения баланс на страната са изцяло положителни и ако се запази благоприятната за развитието на посевите климатична тенденция в цялата страна реколтата през тази година ще бъде добра.

Състоянието на есенните посеви и засетите площи с пролетни култури към 21 април 2008 г. е добро, като подходящите агроклиматични условия през месеците февруари, март и април спомогнаха за провеждането на сезонните работи на полето.

При извършено 10%-но обследване на есенните посеви в началото на април е констатирано, че те се развиват много добре благодарение на подходящите условия, както през есента на 2007 г., така също и през зимата и началото на пролетта на 2008 г.

По оперативни данни на Главна дирекция "Земеделие и гори", всички пролетни полски мероприятия започнаха по-рано през тази година, в това число и сеитбата на пролетниците,съобщи зам.-министър Светла Бъчварова.

4 504 000 дка са площите с маслодаен слънчоглед, което е най-много в последните 5 години и се дължи на изключително добрата пазарна конюнктура на тази култура през изминалата година.

251 000 дка са засетите с пролетен ечемик и 968 000 дка – с царевица за зърно.

Доброто развитие на есенниците и успешното и навременното им подхранване, което върви към своя край, налага категоричния извод, че са заложени основите на една добра реколта през настоящата година.

От засетите площи с пшеница са 10 261 000 дка и със зимен ечемик 2 030 000 дка. Наторени с азотни торове са общо 93% от площите. Третирани с хербициди са 59% от площите на пшеницата и 63% от зимния ечемик.

Наличностите в момента от зърно са около 400 000 тона, бяха информирани още членовете на съвета. Нови данни за състоянието на посевите ще има след като приключи следващото обследването на есенниците, което се провежда в периода 21-25 април 2008 г. 

 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.