1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протест на НАЗ, ако наредбата за нивомерите влезе в сила

Протест на НАЗ, ако наредбата за нивомерите влезе в сила

В началото на август ще бъдат възстановени оставащите 40% от ваучерите за гориво

Протест ще обяви Националната асоциация на зърнопроизводителите, ако наредбата за нивомерите на гориво за селското стопанство влезе в сила. Това съобщи Радослав Христов, бивш заместник-председател на браншовата организация. На заседание на Управителния съвет на асоциацията стана ясно още, че в началото на август ще бъдат възстановени оставащите 40% от ваучерите за гориво. 

Зърнопроизводителите са провели среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на големите вносители на горива. Постигнато е съгласие, че въвеждането на нивомери няма да реши проблема с безакцизното гориво. Националната асоциация на зърнопроизводителите смята, че борбата трябва да бъде насочена не  към потребителите, а към вносителите на безакцизно гориво. Другият им аргумент е, че наредбата ще обслужва няколко фирми, вносителки на нивомери, които били близки на управляващите. 

Радослав Христов съобщи още прогнозни резултати за започналата на някои места в страната жътва. С 30% по-малко ще е реколтата от ечемик тази година. По-ниски ще са добивите от рапица, но затова пък с по-високо качество. По отношение на пшеницата, количествата, които се очакват, отново са по-малки в сравнение с миналата година. Причината - пролетното преовлажняване на засетите площи.

Автор: Велизара Цонева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.