1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протестът на животновъдите се отлага с два дни

Протестът на животновъдите се отлага с два дни

Снимка:

Това съобщи Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България

Животновъдите отлагат с два дни протеста, съобщи Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България, цитирана от Агенция "Фокус", след приключилата среща с министъра на земеделието и Държавен фонд "Земеделие".

"Тук не става въпрос само за тези 20%, които не изпълниха обещанието да бъдат платени, а цялата финансова рамка за 2014-та. Ние не знаем какво е заложено в бюджета, затова оставаме в стачна готовност до четвъртък", обясни фермерът Танчо Колев пред държавното радио.

Не става въпрос само за пари, а и за закриване на сектора и освобождаване на много работни места, допълва Колев. Ултиматумът от страна на животновъдите беше поставен заради неспазени обещания - до края на годината на фермерите да бъдат преведени 70% от субсидиите. Вместо това те получиха около 50 на сто от дължимите суми.

"Ако парите не бъдат изплатени, се взе единодушно решение да има протестни действия в четвъртък. За пореден път даваме толеранс на управляващите. Разбираме министъра, тъй като в бюджетната рамка са предвидени други средства, но в момента след актуализация на бюджета явно някой не си е свършил работата. Разчитаме на този толеранс, тъй като и за нас е неприятно да излизаме на протести постоянно", каза още Пенка Христова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.