1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протести на 17 декември готвят АЗРП, ако не стартират плащанията на декар

Протести на 17 декември готвят АЗРП, ако не стартират плащанията на декар

От асоциацията настояват най-късно до март следващата година МЗХ да изготви и предаде за одобрение в ЕK нови държавни помощи

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) има готовност за протестни действия по места на 17 декември (четвъртък), ако не стартират плащанията на декар обработваема земя и на глава животно. Това заяви председателят на АЗПБ Христо Цветанов. От днес също започват и преговори с други браншови организации за координирани действия във връзка с предстоящите протести. „Днес е 14 декември, а все още не е преведен нито лев на земеделските производители за обработка на земя и за глава животно.”, коментира Цветанов. В официално съобщение на фонд „Земеделие” публикувано през месец ноември беше обявено, че субсидиите ще започнат да се плащат от 5 декември, а след това и от министерството беше потвърдена тази дата. След като стопаните не получиха пари в началото на декември, на среща със земеделски производители в Свищов министър Найденов заяви, че изплащането на субсидиите се бави, тъй като финансовото министерство все още не е превело пари на фонд „Земеделие”.

Производителите от неправителствената организация считат, че забавянето на плащанията на декар и за глава животно се отразява най-вече на по-дребните и средни стопани, тъй като те разчитат на тези средства, за да си погасят заемите за семена и препарати, с които са обработвали площите.  

От асоциацията настояват най-късно до март следващата година МЗХ да изготви и предаде за одобрение в Европейската комисия нови държавни помощи, които да стартират от 2011 г. Новите помощи трябва да заменят досега действащите данъчни облекчения и другите преференции за земеделските производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.