1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протестиращите фермери кичат властта с рога и копита

Протестиращите фермери кичат властта с рога и копита

Държавата обеща по 173 евро за крава от октомври, шофьорите изнервени от протестите

 

Млекари закичиха властта с рога и копита. Главата, кожата и костите на "телето Станишев" бяха поредният аргумент на фермерите, с който опитаха да накарат държавата да им отпусне пари. Разфасованото животно беше докарано пред сградата на Националната ветеринарномедицинска служба в София. Двадесетината протестиращи този път минаха кротко и без сблъсъци край охраната от поне 30 полицаи. Предводителят на протестите Андриан Цаконски, загърнат в българския трикольор, беше приет от шефа на ветеринарите Жеко Байчев. Според фермерите шефът на НВМС е основният виновник за липсата на европейски пари за фермерите.

Електронната система, която ще позволява да се изпращат помощите от Европа, ще бъде готова на 20 септември, заяви Байчев. Ако това наистина се случи, млекопроизводителите ще започнат да получават по 173 евро за всяко регистрирано в системата животно над 6 месеца. Такива са и субсидиите, които се дават на румънските фермери, обясниха протестиращите. Наслушахме се на обещания, нека видим парите и тогава ще се радваме, коментираха те. Байчев обеща, че ще си подаде оставката, ако до 15 септември системата не функционира, споделиха фермерите, които присъстваха на закритата среща с ръководството на НВМС.

Обещанията за отпускане на пари от Европа през октомври обаче не успокоиха млекарите. Протестите продължават, категорични са те. Няма какво да правим повече при ветеринарите, парите са в земеделското министерство, отиваме там в понеделник, заявиха фермерите. Колегите им от Кърджалийско пък за пореден ден блокираха едно от най-натоварените кръстовища в областта. Образувалата се километрична опашка изнерви някои шофьори. Стопаните заклаха и поредното животно, което този път хвърлиха през моста в реката за курбан.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.