1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протестите на фермерите продължават

Протестите на фермерите продължават

Фонд "Земеделие" ще плаща мартенските субсидии през август

 

След гражданското неподчинение на животновъди от Източните Родопи, които във вторник атакуваха дирекция "Земеделие и гори" в Кърджали, вълна от протести залива цялата страна. Недоволството се отприщи, след като Европейската комисия спря плащанията по програма САПАРД, а земеделското министерство забави субсидиите за млякото.

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов освободи директора на Областна дирекция „Земеделие и гори” – Кърджали Радин Усков. Това бе едно от исканията на протестиращите в Кърджали животновъди.

Със заповед на министъра е създадена работна група за разглеждане на възраженията на земеделските стопани в областта. В момента членовете на работната група извършват проверки на място и се срещат с протестиращите животновъди.

До 4 август 2008 г. работната група ще представи доклад на министъра, в който ще бъдат посочени конкретни предложения за решаване на проблемите на животновъдите. 

Държавен фонд „Земеделие” предприема всички необходими мерки субсидията на млекопроизводителите за месец март, да бъде разпределена и да започне изплащането й от понеделник - 4 август 2008 г. Това бе един от приоритетите в работата на Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” през последния месец.

В момента се актуализира план-сметката на ДФ „Земеделие” за всички възможни субсидии, подпомагащи земеделския отрасъл.

Утре, 1 август 2008 г., петък, министърът на земеделието и храните свиква заседание на Административен политически съвет на МЗХ, на което ще бъдат разгледани проблемите, свързани с плащанията по Схемата за единно плащане на площ. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.