1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Против американските субсидии за производителите на памук отсъди Световната търговска организация

Против американските субсидии за производителите на памук отсъди Световната търговска организация

Според бразилската жалба САЩ е платила субсидии за фермерите, отглеждащи памук в размер на 12,5 млрд. долара

 

 

Световната търговска организация отсъди срещу САЩ при разглеждане на жалбата за субсидиите на производители на памук. Оплакването беше отправено от Бразилия и решението на СТО може да предизвика санкции, които ще костват милиарди на САЩ.

Освен бразилската промишленост, решението облагодетелства и страните от Източна Африка, традиционни производителки на памук. Субсидиите за американските фермери правят тяхното производство неконкурентно на световните пазари.

Вашингтон може да обжалва решението на СТО. Представители на САЩ заявиха, че вече са започнали първи стъпки към намаляването на субсидиите за фермерите, отглеждащи памук. Първата е на спирането на 2 програми за кредитни гаранции за износителите на памук.

Според бразилската жалба САЩ е платила субсидии за фермерите, отглеждащи памук в размер на 12,5 млрд. долара. Тези средства са били изплатени само за периода август 1999 година – юли 2003 година. Сега Бразилия ще има право на годишни търговски санкции в размер на около 4 млрд. долара. Вероятно латиноамериканската страна няма да поиска пълния размер на сумата, тъй като американското правителство отряза част от субсидиите си.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.