1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Процесът по одобрение на млечните ни предприятия продължава

Процесът по одобрение на млечните ни предприятия продължава

 

Според генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Жеко Байчев за качеството на храните отговарят самите производителите, а не НВМС, а потребителят сам трябва да си прави сметката какво купува. "Естествено е, че когато видим много евтино сирене, то явно има добавки" – каза още той и добави: "Факт е, че у нас се произвеждат и по-малко качествени продукти спрямо други, но те отговарят на критериите за безопасност на храните".

Той посочи, че млечното ни производство е един от значимите дялове от икономиката на страната ни. Байчев обясни, че ако за млечния ни сектор не е бил договорен преходният период от три години, за влизане в съответствие със стандартите на Европейския съюз за безопасност на млякото, у нас на 1 януари 2007 г. трябвало да останат само 19 млекопроизводителни предприятия.
"Към момента общо 207 са всички предприятия, които произвеждат млечни продукти у нас. Само 19 са одобрени за търговия със страните членки, а в момента 5 предприятия са одобрени и се чака решението на Европейската комисия" – съобщи още той.

Тази година вероятно ще има мисии на Европейския съюз, които ще правят проверки на дейността на млекопреработвателите.
"Процесът по одобрение на млечните ни предприятия продължава, но той ще спре скоро. Ясно и точно трябва да си направим сметката, че гратисният период свършва. Качеството на млякото е науката, която ние по-скоро трябва да изградим" – посочи Байчев.
Според него в България трябва да бъдат създадени две значими независими лаборатории са изследване на качеството на млякото.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.