1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Процесът срещу Марио Николов отново се отлага

Процесът срещу Марио Николов отново се отлага

Снимка:

Николов е подсъдим и за пране на пари по програма САПАРД

На 4 март не можа да започне процесът срещу бизнесмена Марио Николов, известен, заедно с Людмил Стойков, като спонсор на президента Първанов в предизборна кампания предаде  vesti.bg. Николов е подсъдим за документни измами и злоупотреби със средства по програма САПАРД. Според прокуратурата в периода 2002-2005 г. чрез множество документи с невярно съдържание без правно основание Николов и останалите подсъдими са получили субсидии по програмата за около 14 млн. лв.

Софийският градски съд трябваше да отложи делото, тъй като единият от адвокатите на обвминяемия не се яви - бил ангажиран с друго дело в Бургас. Заедно с бизнесмена Людмил Стойков, също сочен за спонсор на Първанов, и още седем души, Николов е подсъдим и за пране на пари по програма САПАРД. Според прокуратурата подсъдимите са "изпрали" 7.5 милиона евро, получени по програмата, чрез фалшиви документи за фиктивен внос на нови машини.

Срещу Николов започна разследване след разкрития на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, според които българинът принадлежи към група от 60 български, чужди и офшорни организации, които са имали имат връзки с правителството на Станишев и са участвали в данъчни измами и пране на пари.

Марио Николов използва днес явяването си в съда, за да направи изявление пред журналисти. "Може би чадърът по делото срещу мен е в обратната посока - да бъдем осъдени колкото се може по-скоро", заяви той.

Николов информира, че все още не е призован като обвиняем в Германия и не вижда как ще го съдят там. На въпрос на журналист как си обяснява "нервността на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Цветан Цветанов, за това че това дело не свършва", Николов посочи, че "явно някой не желае да се разкрие обективната истина". Той е убеден, че "тези, които са внесли делото в съда, нямат интерес от разкриване на истината".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.