1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Провал грози схемата за субсидиране на енергийни култури

Провал грози схемата за субсидиране на енергийни култури

 

Схемата за субсидиране на производителите на енергийни култури е на път да се провали, стана ясно в сряда на форум в София. Причината е, че наредбата, регламентираща как ще се подпомагат стопаните, които отглеждат растения за добив на биогорива, излезе само седмица преди да изтече срокът, когато преработвателите на суровината трябваше да платят гаранцията, че ще изкупят продукцията им.

До 15 май изкупвачите на суровината или производителите на биогорива трябваше да внесат в разплащателната агенция на земеделското министерство 60 евро за всеки хектар, засят с енергийни култури, които те ще преработят. Това е банкова гаранция, че субсидираната от Европейския съюз земеделската продукция ще отиде именно за енергийни продукти. Производителите обаче се оплакаха, че масово не са успели да спазят срока заради късната наредба, в която е поместен и самият формуляр за гаранцията. Помежду си те даже коментираха, че забавянето е целяло от субсидиите да се възползват само фирми, близки до властта.

Миряна Евтимова, главен експерт в Асоциацията по биогорива и възобновяеми енергийни източници, даже обясни, че според нов регламент на ЕС от средата на март изискването за гаранция пада, ако рафинериите са вписани в регистър. Българското законодателство обаче не предвижда никаква форма за регистриране на компаниите, добиващи екогорива, и не отразява новия регламент, допълни Евтимова.

Така остава неясно дали земеделците ще успеят да се възползват от евросубсидията от 45 евро на хектар (9 лв. за декар) за енергийни култури. За да получат пари, те трябва да представят и договор с преработвателя, който ще изкупува суровината. По молба на участниците във форума зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев обеща, че ще изпрати до Брюксел искане сроковете да бъдат удължени. На 15 май изтече и срокът за заявяване на площите, за които ще се искат агросубсидии.

Според асоциацията по биогорива има потенциал до 2020 г. да произвежда по 2 млн. тона биогорива годишно. По думите на Людмил Костадинов от Агенцията за енергийна ефективност 1/2 от пустеещите 460 хил. хектара могат да се засадят с енергийни култури. Той припомни, че у нас единственият стимул за смесване на минералните с биогорива ще бъде нулевата ставка на акциза върху тях, но тя е предвидена само за биодизела./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.