1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се Генералната сесия на Световната организация за здравеопазване на животните - OIE

Проведе се Генералната сесия на Световната организация за здравеопазване на животните - OIE

Форумът събра над 1000 участници - делегати от 182 държави

Генералната сесия на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) се проведе в Париж между 26 и 31 май 2019 г. Форумът събра и тази година над 1000 участници - делегати от 182 държави членки на OIE, международни организации и регионални партньори.
България е представлявана от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и екип от експерти от ведомството с ресори здравеопазване и хуманно отношение към животните.

По време на генералната сесия на Световната организация бяха обсъдени въпроси от глобално значение в областта на здравеопазването на животните и хуманното отношение. В рамките на формата са поставени за гласуване от делегатите на страните членки нови международни стандарти.

Основните теми, включени за разглеждане в настоящата сесия, се отнасят за това как външни фактори като климатичните промени, социално-икономическите и търговски партньори, оказват влияние на ветеринарните служби и как те се адаптират, както и каква е ситуацията и нейното развитие във връзка със заболяването африканска чума по свинете в световен мащаб.

Други ключови акценти, които делегатите коментираха, са свързани с прозрачността и надзора на заболяванията, борбата с антимикробната резистентност, биосигурността при здравеопазването на водните животни.

Във фокуса на вниманието на участниците е и болестта бяс, приемането и одобрението на програмите за контрола й с цел изкореняване на заболяването до 2030 г. в световен мащаб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.