1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се първия семинар на работната група за изготвяне на оперативна програма "Рибарство и аквакултури"

Проведе се първия семинар на работната група за изготвяне на оперативна програма "Рибарство и аквакултури"

Евентуалния фалит на малките рибопроизводители, неефективно прилагане на ОПР, негативни последици от природни бедствия и незаконния риболов са основните заплахи пред сектора

 

Принципите на Общата рибарска политика /ОРП/ имат за цел да създадат предпоставки за ефективното опазване и съхранение на живите морски ресурси и осигуряване на стабилни доходи за работещите в сектора, при стриктно използване на щадящи екологични методи.

С оглед на предстоящото членство на България в ЕС и прилагането на регламентите на ОРП е наложително в сектор "Рибарство и аквакултури" да се изготви Национален стратегически план за периода 2007 – 2013 г.. Това каза в приветственото си слово зам. – министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов по време на първия семинар на работната група за изготвяне на оперативна програма "Рибарство и аквакултури", която се проведе в МЗГ.

Необходима ни е действена, целенасочена и правилна Национална стратегия за развитие на отрасъла, на чиято основа да заработи Оперативната програма по "Рибарство и аквакултури". Приоритетите в програмата трябва да са точно разписани, а целите и етапите за тяхното достигане - ясно очертани, изтъкна зам. – министър Абазов. Той подчерта, че от особено значение е избора на приоритети за развитие на сектор "Рибарство", защото само така ще могат правилно и резултатно да се използват финансовите възможности на Европейския Фонд за Рибарство.

Преговорите за приемането на Фонд "Рибарство" от Съвета на Европа са близо до своя край, каза еврокомисарят в главна Дирекция "Рибарство" към ЕК Стефанос Самарас. Той подчерта, че се очаква в началото на следващата година да се приеме регламента за този фонд и така да се очертаят финансовите перспективи в отрасъла за периода 2007 – 2013 г.

Въпреки, че в България секторът реализира по-малко от 1 % от БВП, той заема важно място в структурата на земеделието, като производител на ценна белтъчна храна. Рибарството осигурява заетост на големи групи от населението, както по крайбрежието на р. Дунав и Черно море, така и в някои райони на вътрешността на страната. У нас над 7 000 души са лицензираните индивидуални риболовци, занимаващите се с производство на аквакултури и промишлен риболов.

Основните въпроси, които стоят за решаване в контекста на европейската интеграция са свързани с морално остарелите средства за производство, амортизираните кораби, проблемите с капацитета и сигурността в преработвателната промишленост, високите енергийни разходи, слабото развитие на морските аквакултури и липсата на съвременно техническо оборудване.

Силните страни на отрасъл "Рибарство и аквакултури" са вече хармонизираното ни законодателство, високо квалифицираните ни научни специалисти, ниското общо ниво на замърсяване на водите. Сред позитивите на сектор "Рибарство" са и действаща Национална програма за зарибяване на вътрешните водоеми и р. Дунав, упражнявания ефективен контрол по вода и суша, част от която е действаща наземно базирана Система за наблюдение на риболовните кораби и мобилните лаборатории за биологичен мониторинг в естествени водни обекти и рибовъдни стопанства. У нас има редица обекти, подходящи за любителски и спортен риболов, които са добра основа за развитие на риболовен туризъм.

Участниците в работната среща се обединиха около становището, че в Националната стратегия в сектор "Рибарство" трябва да залегне стимул за учредяване и признаване на организациите на производителите и на браншовите организации. Само така ще могат да се използват финансовите инструменти на ЕС за ефективно развитие на наличните ресурси и модернизация на производствени мощности. Сред приоритетите са модернизацията на флота, развитието на крайбрежните зони, подобряването на инфраструктурата на рибарските пристанища и повишаване на конкурентноспособността.

По време на срещата бяха изведени и основните заплахи, пред които е изправен сектор "Рибарство и аквакултури". Те са - евентуалния фалит на малките рибопроизводители, неефективно прилагане на ОПР, негативни последици от природни бедствия и незаконния риболов.

Пет са стъпките, които трябва да се направят по отношение на приспособяване капацитета на риболовния флот. На първо място, за ефективното му управление е необходимо той да бъде обвързан с рибните ресурси. Втората стъпка е свързана с модернизацията на риболовните съдове, третата е подобряване на средствата за навигация и хигиенните условия на борда на корабите, а четвъртата - подмяна на риболовните уреди с нови. На пето място са изведени социално-икономическите компенсации за подпомагане управлението на риболовния флот, включително и професионално обучение.

Развитието на сладководното и морското аквакултурно производство до 2013 г., отглеждане на нови стопански видове, за които съществува пазар в страната, създаване на център за морски аквакултури, увеличаване на сертифицираните рибопреработвателните предприятия са предложените мерки в Националната програма.

За устойчивото развитие на крайбрежните и риболовни зони е набелязана необходимостта от извеждане на мерки за повишаване конкурентноспособността в сектора и до разнообразяване на икономическите дейности.

Голяма част от рибарските селища притежават съхранена етнография и архитектура, която може да се превърне в предпоставка за тяхното развитие, чрез използване на средствата от Европейския фонд за рибарство.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.