1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се редовно заседание на Европейския орган по безопасност на храните

Проведе се редовно заседание на Европейския орган по безопасност на храните

 

Ключова задача на Европейския орган по безопасност на храните EFSA е развитие на интензивен обмен на научни позиции на високо и качествено равнище, както и усъвършенстване на комуникациите между страните членки по отношение на сигурността на храните, подчерта днес в приветствие към участниците в Работна група по информационни технологии към Консултативния съвет на EFSA академик Атанас Атанасов.

София за първи път е домакин на проява от подобен формат. Редовните заседания на работната група се провеждат три пъти годишно и на тях присъстват представители на всички страни членки на ЕС.

През юни 2006 г. Управляващият орган на EFSA взе решение да препоръча мащабно коопериране и изграждане на стабилна мрежа за информационен обмен между EFSA и страните членки на ЕС, припомни академик Атанасов, като подчерта колко важна за научните среди е този обмен на информация, който е основен приоритет и в дейността на европейския орган по безопасност на храните.

На срещата приветствени думи към гостите отправи и г-н Майкъл Хъмфрис, ръководител на Европейската делегация в България. Той подчерта, колко важно е както за всички страни в Европа, така и за България да спазва стриктно политиката на безопасност на храните, за да се справи с високото предизвикателство да бъде част от огромния общ европейски пазар.

За първи път България участва със статут на пълноправен член, а вече не като наблюдател и на редовно заседание, проведено в Брюксел в края на миналата седмица на Работна група по комуникации към Консултативния съвет на  EFSA.

На срещата бяха обсъдени съвместните инициативи, които ЕFSA подготвя заедно с националните органи по безопасност на храните за отбелязване на 5-тата годишнина от създаването си като наднационална европейска организация за създаване на обща политика по отношение на безопасността и оценка на риска по отношение на храните в Европа. Инициативите, които EFSA обсъжда са както на национално равнище, така и общи за страните членки и са свързани най-вече с обновяване на всички форми на комуникация – пълно обновяване на електронния сайт на организацията, както и създаване на масиви с информация на отделните страни членки. Целта е да се създадат максимално добри условия за по-обширен достъп до специфично научната информация по оценка на риска, създавана от учените в отделните страни-членки, така и до документи и информационни потоци, създавани от национално-оторизираните органи по безопасност на храните.

Особено внимание на срещата беше обърнато на Комуникационната стратегия, приета през февруари тази година от Консултативния съвет на EFSA за коопериране и сътрудничество между страните членки и EFSA по отношение на безопасността на храните и оценката на риска.

Приоритетна тема в дискусиите на Работната група по комуникации в Брюксел беше и обмяната на практики за комуникиране с потребителите и медиите. В дискусиите се отчитат както общите подходи, така и особените национални практики, породени от културните различия  и спецификите на потреблението в различните държави на различни храни и продукти. Споделеният опит на България в това отношение беше приет като един от успешните по отношение на резултатите.

В България действа Система за бързо съобщаване (RASFF) по отношение на риска, чието изграждане беше подпомогнато по двугодишен българо-датско-холандски проект на стойност 900 000 евро по програма ФАР за укрепване политиката по безопасност на храните в България, приключил през август миналата година. Проектът бе с цел обстоен преглед на българското законодателство, хармонизирането му с европейското и подпомагане обучението на административния капацитет за анализ и действия при рискови ситуации по отношение безопасността на българския и европейския потребител. По проекта беше подпомогнато оборудването на 6 държавни лаборатории (Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Велико Търново) със съвременно оборудване за анализ на храни за оценка на тяхната безопасност по отношение на замърсители, пестицидни остатъци, материали и предмети за контакт с храни, хранителни добавки.

Системата за бързо съобщаване RASFF ясно разписва процедурите за бързо съобщаване между институциите в случай на опасност за човешкото здраве, която произтича от храни и фуражи. Предвидено е с помощта на всички контактни точки (представители на различните институции – МЗГ и МЗ) да се извършва бързо съобщаване както помежду им, така и с европейските органи по безопасност на харните, в т.ч. уведомяване на Главна дирекция САНКО в случаи на възникнали рискови ситуации, предизвикани от храни и фуражи. Националната контактна точка на системата, която осъществява комуникацията с органите в Брюксел е ситуирана в Министерство на земеделието и горите.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.