1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се съвместното съвещание по проблемите на опазването на горския фонд от противозаконни посегателства

Проведе се съвместното съвещание по проблемите на опазването на горския фонд от противозаконни посегателства

 

Да се обединят усилията и задълбочи взаимодействието между Министерството на земеделието и горите – Национално управление по горите и Прокуратурата на Р България за ефективно противодействие на нарушенията в горите. Около това решение се обединиха участниците в съвместното съвещание по проблемите на опазването на горския фонд от противозаконни посегателства. В него участваха зам.-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков, началникът на Национално управление по горите /НУГ/ инж. Илия Симеонов, прокурорите от Върховна административна прокуратура Цони Цонев и Огнян Топуров, апелативните прокурори на София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, началниците на Регионалните управления на горите в същите градове и представители на МВР.

Моделът, по който работи Пловдивската апелативна прокуратура дава своите резултати, и затова очаквам той да се приложи и в другите прокуратури, заяви началникът на НУГ Илия Симеонов. Само през 2005 г. за нарушения в горския фонд в региона на Апелативна прокуратура –Пловдив са осъдени 124 лица, колкото са общо осъдените за предходните 3 години. В резултат на предприетите общи действия нарушенията на територията на РУГ – Пазарджик са намалели с 29 % спрямо 2004 г., стана ясно по време на срещата. Затова в най-скоро време във всички Апелативни прокуратури ще се проведат съвещания с участието на широк кръг представители на горската администрация, полицията, районна и окръжна прокуратура за приемане на конкретни програми за противодействие на нарушенията в горите.

В регионите с висока концентрация на кражби от горския фонд да се предприемат бързи и ефикасни мерки за снижаване на извършваните посегателства до поносими граници, решиха още участниците в срещата. Едновременно с това спешно да се подготвят предложения за необходими законодателни промени в административните и наказателни разпоредби, за повишаване ефективността на наложените наказания.

Апелативните прокурори взимат на специален отчет преписките за незаконни дейности в горите, както и всички случаи на посегателства срещу горски служители, свързани с изпълнение на служебните им задължения, стана ясно по време на съвещанието. Специално внимание да се обърне на ефективността в работата на Агенцията за държавни вземания и ниската събираемост на наложените суми по наказателни постановления за нарушения в горите, която е под 10 %, предложи Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.

Върховна административна прокуратура ще организира и проведе комплексна  проверка за законност по цялата верига – от сечта през преработката до реализацията на дървесината, обяви прокурорът Цони Цонев. Проверката ще обхване дейността на всички контролни органи от системата на МЗГ – НУГ, а резултатите от нея ще станат ясни в началото на месец септември.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.