1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се среща на министър Найденов с австрийския посланик у нас

Проведе се среща на министър Найденов с австрийския посланик у нас

Стокообмена със земеделски стоки между двете държави значително се е повишил

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна вчера с Н.Пр. посланика на Република Австрия у нас г-н Клаус Фабиян във връзка с окончателното му отпътуване от страната. Министър Найденов очерта основните приоритети пред новото правителство и подчерта постиженията по отношение преодоляване на корупционните практики. Той изрази удовлетвореността си от успешния мандат на посланик Фабиян, както и от добрите си контакти със своя австрийски колега, като изрази надежда за продължаване на доброто и взаимоизгодно сътрудничество в областта на селското и горското стопанство и в бъдеще. От своя страна посланикът на Република Австрия Н.Пр. г-н Клаус Фабиян изрази личното си удовлетворение от дейността си в България и от осъществените и приключили съвместни проекти, и по–специално проекти в областта на укрепване на административния капацитет.

Специално бе обърнато внимание на проекта за изследване на състоянието на българските гори с австрийско участие, като бе изразено общото желание за продължаването на сътрудничеството в тази област. Страните размениха и информация относно предстоящи съвместни проекти и инициативи в областта на земеделието, както и участия в изложения и презентации на продуктите, произвеждани в двете страни. От австрийска страна бе изразено удовлетворението от подготвяното участие на страната през февруари на Агра 2010. В този контекст бе отбелязано и успешното сътрудничество с представителите на браншови организации на земеделски производители у нас.

За 2008 г. Република Австрия заема осмо място в търговията с аграрни стоки на България с държавите-членки на ЕС, като през последните 4 години аграрния стокообмен между Република България и Република Австрия бележи тенденция на нарастване. През 2007 г. общият размер на стокообмена със земеделски стоки е 94 708 хил. щ. д., а през 2008 г. е достигнал 130 476 хил. щ. д., което представлява ръст от 37,8%, спрямо предходната 2007 г.

По данни на НСИ, за 2008 г., реализираните български земеделски продукти на австрийския пазар са на стойност 22 364 хил. щ. д. или със 11,6% повече в сравнение с 2007 г. Вносът на земеделски продукти от Австрия през 2008 г. възлиза на 108 112 хил. щ. д., което е с 44,8% повече спрямо предходната година. За 2008 г. относителният дял на доставените земеделски продукти от Република Австрия заема 6,0% от общата търговия със страните от ЕС, а на реализираните аграрни продукти - 1,5%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.