1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се заседание на работна група „Земеделие и хранително-вкусова промишленост” към Българо-германски Съвет за Коопериране

Проведе се заседание на работна група „Земеделие и хранително-вкусова промишленост” към Българо-германски Съвет за Коопериране

В областта на животновъдството също могат да се предприемат действия за по-тесни двустранни отношения


Заместник-министър Цветан Димитров, който е съпредседател на работна група „Земеделие и хранително-вкусова промишленост” към Българо-германски Съвет за Коопериране, се срещна със съпредседателя от немска страна г-н Ханс-Егберт фон Арним и г-н Юрген Щаделман, заместник-министър на Министерство на земеделието и околната среда на германската федерална провинция Саксония-Анхалт.

Двете страни обсъдиха възможността за стартиране на съвместен проект за насърчаване на алтернативно земеделие и селски туризъм в необлагодетелстваните районите у нас. „В области като Хасково, Смолян и Благоевград, в които се произвежда предимно тютюн, е необходимо да  насърчим производителите да отглеждат и други култури. Това се налага, както с оглед повишаване на заетостта в тези райони, така и във връзка с реформата на сектор тютюнопроизводство на ЕС”, каза зам.-министър Димитров. По ос „Лидер” от Програмата за развитие на селските райони също се предвиждат начини за подпомагане за тези общини, които ще могат да се възползват за увеличаване на местните инициативи, информира още заместник министърът.

В областта на животновъдството също могат да се предприемат действия за по-тесни двустранни отношения чрез стимулиране на преки контакти между български и германски фирми, както и обмяна на опит от Германия.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между България и Федерална република Германия в областта на хранително-вкусовата промишленост.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.