1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведена демонстрация на преброяване на земеделско стопанство в Свищовско

Проведена демонстрация на преброяване на земеделско стопанство в Свищовско

Седмица преди началото на официалното преброяване на земеделските стопанства в страната

Седмица преди началото на официалното преброяване на земеделските стопанства в страната, до село Вардим, Свищовско, беше проведена демонстрация пред журналисти в „Сортови семена Вардим” ЕАД, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ),предаде Агенция "Фокус".
На специална пресконференция екип от експерти на министерството и на областните дирекции „Земеделие” от Велико Търново, Плевен и Русе представиха готовността за старта на кампанията по преброяването в своите области.
Стопанствата, които отговарят на критериите за преброяване във Велико Търново са 22 000, съобщи Тодор Тодоров от ОД „Земеделие” – Велико Търново. В областта преброяването ще се извършва от 72 вече обучени анкетьори и 9 контрольори, информира още Тодоров.
В Плевен 38 422 стопанства ще бъдат посетени от 183 анкетьори и 18 контрольори, съобщи от своя страна Николай Стоянов от областна дирекция „Земеделие” - Плевен.
Броят на стопанствата в Русе е 20 000, а 88 анкетьори ще опишат статуса им. Те ще бъдат проверявани от 9 контрольори, информира Анна Стойчева от ОД „Земеделие” - Русе.
Анкетьорите ще задават въпроси на земеделските стопани и ще записват отговорите им, подчерта по време на пресконференцията Диана Атанасова, началник отдел „Агростатистика” към Министерство на земеделието и храните. Тя припомни, че главната цел на преброяването е да се събере сравнима с европейските стандарти и критерии информация за състоянието на земеделието в България, която ще подпомогне българската позиция за Общата селскостопанска политика, както и прилагането на различни политики и форми на подпомагане на земеделските стопанства у нас.

Предоставянето на коректна информация ще даде възможност да се изчисли моментното състояние и степента на развитие на българското земеделие, подчерта от своя страна и Светлозар Дичевски, който бе домакин на събитието от „Сортови семена Вардим” ЕАД. Дружеството поддържа 33 сорта от 18 култури и произвежда 51 сорта семена от 23 култури. Компанията е с традиции в семепроизводството в България и е част от системата на “Октопод инвест холдинг”.

За нас обобщената информация от преброяването също ще бъде много ценна и полезна за участието ни в процеса на взимане на решения при определяне на земеделските политики, заяви и председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов, който също присъства на събитието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.