1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проверени са 40 от всички оставащи за разплащане 600 проекта по САПАРД

Проверени са 40 от всички оставащи за разплащане 600 проекта по САПАРД

Агенцията вече месеци наред е без ръководител

Над 40 са проверените проекти по програма САПАРД от всички 600, които остават да бъдат разплатени, съобщи Агенция “Фокус”, позовавайки се на зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Проектите, които Агенция САПАРД вече е проверила за нередности, са за над 20 млн. лв., уточни той. Очаква се те да бъдат разплатени на бенефициентите на програмата, по която заради нарушения през миналата година бяха спрени три мерки от Европейската комисия. Преди четири дни правителството гласува ресурс от 100 млн. лв. за разплащане на добросъвестно изпълнените проекти по програмата. Зам.-министър Пейчев обясни, че 60 млн. лв. от тях ще бъдат осигурени от бюджета на Държавен фонд “Земеделие”, а останалите 40 млн. от републиканския бюджет.

Според зам.-министъра “има какво да се желае от Агенция САПАРД”, която вече месеци наред е без ръководител. Избраният с конкурс Георги Желев, който трябваше да поеме поста, все още не е назначен официално.

От земеделското министерство осъзнават тежката ситуация, в която са изпаднали земеделските производители с реализирани, но неразплатени проекти по програмата. “Казвал съм вече, че ние ако не вземем много бързо решение за неизплатените проекти по програмата, ще започнат дела и всички земеделски производители с изпълнени задължения по договорите, ще започнат да ни съдят и ще ни осъдят дори с лихви. Тогава държавата ще плаща много повече пари”, коментира Пейчев. Зам.-министърът отказа да коментира проверките на ДАНС във ведомството заради замените на земи и гори.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.