144 проби на храни от неживотински произход по физикохимични показатели и 486 проби по санитарномикробиологични са изследвани за първите четири месеца от РИОКОЗ Добрич. Освен планираните проби, са извършени изследвания на 57 проби храни по заявки на клиенти по физикохимия и 80 проби по микробиология. При извършения контрол на български и вносни храни за съдържание на нитрати, тежки метали и пестицидни остатъци няма констатирани замърсители над допустимите норми. Завишени количества замърсители в храни са констатирани само в сладкарски изделия. В 12% от пробите са открити условно патогенни микроорганизми. Взети са 56 проби на лед, използван за питейно битови цели.От тях 13 са нестандартни. Изработени са 75 проби трапезна сол, като не е установено отклонение от нормите за съдържание на калиев йодат. Същото е констатирано и през 2006г. Лабораторен контрол е извършен и на проби растителни мазнини, закуски, плодови и зеленчукови салати, готови храни и др. продукти от местно производство, в които не са установени несъответствия./dobrudja-news.net