1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проверки за незаконни мрежи за калкан

Проверки за незаконни мрежи за калкан

 

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас и служители на РИОСВ ще правят съвместни проверки за незаконно поставени мрежи за улов на калкан. Ще се следи и на кои места се слагат те, тъй като има голяма опасност да загинат делфини. Често бозайниците се заплитат в поставените рибарските мрежи. Информацията е от пресцентъра на РИОСВ-Бургас.

От инспекцията припомниха, че през май и юни миналата година бяха намерени 18 мъртви делфина по Южното Черноморие. Като вероятна причина за смъртта им експерти посочиха именно поставените рибарски мрежи.

Трите вида черноморски делфини - обикновен делфин, муткур и афала, са под закрилата на международното Споразумение за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и прилежащата атлантическа зона. Всички морски бозайници у нас са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.

Проверките ще се правят в периода на забраната за улов на калкан. Ветото вероятно ще влезе в сила между 25 и 30 април, но все още не е издадена заповед за това. Забраната за улов на деликатесната риба ще продължи до края на юни.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.