1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проверяват и Лечков за източването на САПАРД

Проверяват и Лечков за източването на САПАРД

Кметът на Сливен и още 14 души съставили документи с невярно съдържание

 

Името на сливенския кмет Йордан Лечков присъства в един от случаите за източване на пари от еврофондовете, предоставени от МВР на прокуратурата, заяви вчера зам. главният прокурор Христо Манчев. Преписките съдържат имената на около 15 души, които са съставяли документи с невярно съдържание. Министърът на вътрешните работи Румен Петков съобщи преди три дни за 9 млн. лв., източени от програмите САПАРД и ФАР.

На брифинг в Сливен кметът на града Йордан Лечков отрече злоупотреби с европари. „Няма такава преписка, срещу мен като кмет няма повдигнати обвинения", категоричен бе Лечков. През местното следствие е преминало само едно дело за САПАРД, което е заведено след проверка на Икономическа полиция срещу кмета. Става дума за конкурс за залесяване, проведен от кметството и спечелен от фирма "Булгейт", но без решение на Общинския съвет за възлагане на поръчката. Въпреки това кметството е дало съгласието си пред фонд "Земеделие" фирмата да сключи договор за безвъзмездно финансиране от САПАРД. Общината е предоставила на фонда и пакета документи за кандидатстване на фирмата. От САПАРД са отказали да изплатят исканите средства с аргумента, че по проекта се води преписка.

„И дума не може да става за злоупотреба със средства по програмата", категоричен е Лечков. По думите му 100% от засадените в района на Раково дървесни насаждения са се прихванали, за което общината е получила благодарствено писмо от държавното лесничейство. Той допълни, че община Сливен продължава да настоява САПАРД да възстанови 180 000 лв. по проекта. Най-вероятно при източването на евросредства има замесени и държавни служители, заяви министърът на земеделието Нихат Кабил.  Агроминистърът все още не знаел дали става дума за чиновници от министерството или от фонд "Земеделие", но обеща незабавни административни мерки, когато се установят. Той повтори, че самият фонд е пресякъл 21 опита за източване на пари по САПАРД.

След разговор с главния прокурор Борис Велчев Кабил похвали МВР за създаването на спецзвено за контрол на европарите. Досега Велчев не е планирал подобна структура в прокуратурата, но щял да обмисли идеята.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.