1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проверяват щетите от сушата в Монтанско

Проверяват щетите от сушата в Монтанско

 

От днес започна проверка на площите с пшеница и ечемик, засегнати от засушаването през пролетта и зимата на тази година в района на Монтана. Проверките ще се извършват от  специалисти от областната и общинските земеделски служби.  Информацията   беше предоставена  от областната служба "Земеделие и гори" в Монтана. В продължение на седмица комисиите ще определят каква е степента на нанесената щета върху нивите на отделните стопани. Въз основа на това те ще могат да получат компенсации за засушаването, обявиха от службата.
   
По първоначални данни на областната земеделска служба в Монтана от засушаването в различна степен са засегнати всичките засети с есенници площи в региона - 399 000 декара пшеница и 80 000 декара ечемик. Най-големи поражения са нанесени на нивите в общините Вълчедръм и Лом, където са най-голяма част от засетите площи.
   
В общините Медковец и Якимово вече са ожънати 3000 декара с ечемик. Средният добив е 160 килограма от декар. Той е значително по-малък от прибраните през миналата година 280 килограма от декар.
 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.