1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проверяват цветарските борси и магазини за продажба на защитени растения

Проверяват цветарските борси и магазини за продажба на защитени растения

 

РИОСВ – София започна ежегодните си проверки по цветарски борси и магазини за продажба на растения, защитени от Закона за биологичното разнообразие и Закона за лечебните растения.

Експерти от инспекцията проверяват дали сред предлаганите цветя и растения няма защитени видове или лечебни растения с регулирано ползване.

При проверките от търговците се изискват документи, доказващи произхода на предлаганата стока.

Първата проверка за тази година беше в края на март 2007 г., непосредствено преди Лазаровден и Цветница. Установена беше продажбата на див чемшир и татарска дива трева, които са под закрила на Закона за биологичното разнообразие. На нарушителите е изискано да представят в инспекцията документи за произход. За 2006 г. РИОСВ – София извърши 16 проверки на цветарски борси и магазини.

В периода на пролетните празници беше констатирана масова продажба от улични търговци на лечебна иглика (Primula veris), който е под режим на регулирано ползване с квотен принцип, и на вида момина сълза (Convallaria majalis), който е забранен за събиране от естествените му находища на територията на цялата страна.

РИОСВ – София проведе информационна кампания с илюстровани брошури и писмени материали, които бяха разпространени по цветарски борси и магазини с цел запознаване продавачите на цветя с природозащитното законодателство.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.