1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проверяват вината на "Домейн Бойар" - Сливен

Проверяват вината на "Домейн Бойар" - Сливен

Инспекцията беше внезапна, не я очаквахме, каза шефът на фирмата Димитър Панов

 

Националната лозаро-винарска камара е направила внезапна проверка в избите на "Домейн Бойар" в Сливен и новозагорското село Кортен. "Целият управителен съвет на камарата пристигна в завода на 9 февруари, а начело на инспекцията бе шефът Никола Николов". Това призна вчера изпълнителният директор на "Домейн Бойар" - Сливен, Димитър Панов. Двама представители на Агенцията по лозята и виното взеха пробите по изричното искане на камарата, обясни Панов. "С 95-процентова сигурност мога да кажа, че всеки друг завод нямаше да се съгласи да даде проби. Но ние дадохме от всички мостри. Досега подобен прецедент не се е случвал. Проверката беше внезапна и не я очаквахме", каза винарският шеф. Той обясни, че пробите от виното са запечатани със специален печат и са под попечителството на камарата. Има съставени констативни протоколи в четири екземпляра. Два от тях са при мен, а останалите в камарата, посочи Панов. Той не коментира дали проверката е направена във връзка със съмненията за подмяна на проби, представени на националните дегустации в Пловдив, които приключиха на 7 февруари. Преди два дни хора от бранша алармираха, че винарска изба е участвала в конкурса с австралийско вино, което представила за свое. Заради нечисти машинации винари заявиха, че ще бойкотират наградите "Златен ритон".

"Имаше на много високо ниво проверка, но не е заради подмяна. Утре (б. ред. днес) ще кажа каква е била причината", заяви Лили Стоилова, секретар на НЛВК. Очаква се днес камарата да проведе свое заседание и да излезе с изявление по случая.

Правилникът за провеждане на националните дегустации позволява на организатора НЛВК да прави внезапни проверки на участниците, когато има съмнение за представените проби. Контрол се осъществява и когато вината са събрали точки за голямата награда "Златен ритон"./standartnews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.