За да бъдат регистрирани, казаните за варене на домашна ракия трябва да бъдат оборудвани с нови уреди за измерване на алкохола. Промяната влезе в сила през декември м. г. Ракиджийниците трябва да се снабдят с оразмерени съдове за измерване на обема на сварения алкохол, стъклен или метален цилиндър, спиртомери и термометри. Шефовете на селските казани трябва ежедневно да отчитат какво количество ферментирали плодове са получили от клиентите си. Това става в дневници, заверени от директора на Териториалната данъчна дирекция, гласи специална наредба на Министерски съвет. Хората, които си сварят ракия на казана, подават декларация, че сами са произвели гроздето или плодовете. В нея трябва да пише колко декара обработваема земя с овошки имат, както и броя на асмите, вида, сорта и количеството на отгледаното грозде, джанки или сливи. Отговорникът трябва да издава и производствени листове за сварения алкохол. Той събира и акциза, ако някой направи над 50 л ракия./standartnews.com