1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Провежда се обществено обсъждане на плана за горския сектор

Провежда се обществено обсъждане на плана за горския сектор

 

Стратегическият план за развитие на горския сектор за периода 2007-2011 г. има за цел да очертае конкретните действия в близките пет години, като ги обвърже с необходимите средства за тяхната реализация. Затова осигуряването на по-голяма финансова независимост на сектора, която да гарантира повече средства за реинвестиции, е сред най-важните задачи. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на документа в Министерството на земеделието и горите.
Изграждането на икономически жизнен горски сектор на основата на принципите на многофункционално и устойчиво управление на горите е главната цел на плана за развитие на горския сектор за периода 2007-2011 г. В него се предвижда увеличаване с 500 хектара годишно на залесените площи в страната, инвестиране на около 20 милиона лева на година за строителство на близо 200 километра горски пътища и на 15 млн. лева за създаване на 5 хиляди хектара плантации от бързорастящи дървесни видове. Увеличаване на приходите от недървесни продукти и подпомагане култивираното отглеждане на лечебни растения, както и осигуряване на професионална квалификация на частните собственици на гори са други мерки, заложени в плана.
В общественото обсъждане участваха представители на всички заинтересовани страни - институти, браншови организации, неправителствени организации, синдикати./posredniknews.com

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.