1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прозрачност

Прозрачност

Осветиха ли се коридорите на властта?

Прозрачност – с това мото дойде на власт служебното правителство. Разбира се, врелите и кипели в занаята журналисти не го взеха много насериозно. Тази приспивна песен вече са я чували. Пък и да бъдем реалисти – това, което се случва в коридорите на властта, се пресява във вид, удобен за простосмъртните, с намесата на пиарите. Така е било. И поне за България, както лъсна истината, така и ще бъде. А може би така е и в други страни.

Иначе разследващите журналисти и събратята им ще умрат от глад. Да проследим какво се случва в агросектора – като част от обещаната ни прозрачност. ДФЗ безспорно е държава в държавата, както служебният земеделски министър го определи. Тази институция – всъщност най-голямата българска банка, заради европейските и държавни средства, с които борави, е апетитна политическа хапка. Там се разпределят порциите – позната фраза, нали? И сега – какво се случи? Би се тъпанът как най-после, едва ли не, всеки ще може да надникне в черната кутия ДФЗ. От нещастните бенефициенти, разтакавани от високомерните чиновниците, до журналистите. Новата ера в това ведомство гръмко се оповестяваше. Да, ама – не!

На 13 юли АГРО ТВ подаде въпроси към пресцентъра на Фонда. Изглежда не се харесаха. Мълчание до момента! Много скоро се разбра, че ведомството върви по отъпканата пътечка. Пресцентърът да бълва оптимистични данни – колко средства за какво са преведени, кои мерки по ПРСР се отварят, колко залежали проекти са разгледани за нула време. Обаче: има и други въпроси, някои от които наследени – като висящи от миналото. Например, питахме ние – защо точно се смени шефът на отдел „Борба с измамите“? Как е бил използван като бухалка върху кандидатите? И само с едното уволнение ли трябва да му се размине? Ще бъдат ли наказани и как онези псевдо биологични производители, които източиха стотици хиляди европейски субсидии? Тези нагли особи, за които стана ясно: отглежданите от тях култури не само че не са третирани с биологични препарати, а са използвани конвенционални и то – забележете: забранени в ЕС! Попитахме и друго – докъде стигна разследването на ОЛАФ за злоупотреби с парите за промоционалните програми за биопродуктите? Има ли там българска следа? Мълчание!

Да сложим пръст в раната – зачеркнатите 850 млн. лв. за хидромелиорациите в Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Хипнотизираха ни с мантрата – този проект няма да мине в ЕК, защото нямал кумулативна екологична оценка. Попитахме официално Министерството на околната среда – що е това кумулативна оценка, има ли писмен сигнал от ЕК, че липсва, защо ексминистърът е казал, че тя е излишна, а сегашният – че трябва да я има. И още: защо три месеца това правителство не направи усилия да изготви тази оценка. Отказ за участие в предаването „Брюксел в превод“ по АГРО ТВ! Това е отговорът. Кумулативната оценка придобива мистериозен характер. Политическите атове яко се ритат. Хич не им е до напояването, до прозрачност. Магаретата този път тежко ще пострадат.

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.