1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ПРСР на границата на две години – в средства и проекти

ПРСР на границата на две години – в средства и проекти

Обобщение на зам. земеделския министър Лозана Василева

Осемнайсет процедури за прием на проекти по ПРСР са открити през 2018-та година. Те са насочени главно към млади фермери, преработватели, инфраструктура на общините, възможности за повече колективен дух в земеделието, каквато е например Мярка 9 - Учредяване на групи организации на производители и др.  Досега за целия период са договорени над 56 %  от Програмата, което е повече от 1 милиард и 600 милиона, а изплатените средства са 23 % - над 700 милиона.  Темпото е много добро,  обобщи зам. министър Василева.

Новата 2019-та ще започне с отваряне на процедура по Мярка 7.3 - за широколентов интернет и Мярка 1.1, която осигурява обучението  на бенефициентите  по конкретни проекти. Иновациите и младите ще са акцент и през 2019-та, допълни зам.министър Василева. По Мярката за напояване, 4.3, която българските стопани очакват с много голям интерес, поради забавянето, ще бъдат инвестирани 50 милиона евро. През 2019-та се очаква  втори прием по Мярка 6.3 , за малки земеделски стопанства. За реконструкция на храмове ще може да се кандидатства по Мярка 7.6 към подразделенията по вероизповедание.

Всички средства по Подхода „Водени от общностите местно развитие“ са усвоени, 90 милиона евро. Одобрени са 64 МИГ върху територията на 117 общини и в момента някои от тях са отворили процедура за проектните предложения на място.

Още за  земеделието и селските райони между двете години ще видите в последното за 2018-та издание наГовори България“, на 30.12.2018-та от 18:00 часа с водещ Ваня Манолова. Гост в него е зам. земеделският министър Лозана Василева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.