1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Птицеферми в Белгия, които бяха засегнати от скандала с фипронила, ще могат да получат обезщетения от държавата

Птицеферми в Белгия, които бяха засегнати от скандала с фипронила, ще могат да получат обезщетения от държавата

Правителството е предвидило почти 22 милиона евро

Птицеферми в Белгия, които бяха засегнати от скандала с фипронила, ще могат да получат обезщетения от държавата, реши Европейската комисия. За целта правителството на страната е заделило близо 22 милиона евро.

От средствата могат да се възползват стопани, които е трябвало да унищожат милиони яйца, замърсени с фипронил. Както е известно, веществото е забранено за употреба в животновъдството, но попадна в почистващи препарати, с които стотици птицеферми третираха помещенията си, без да знаят за риска.

Обезщетенията за белгийските стопани ще могат да се изплащат до 30 април 2018 година, без това да се счита за непозволена държавна помощ. Освен това белгийският регион Валония ще получи 350 хиляди евро като компенсация за разходите, направени по време на скандала през миналото лято.

Фермите, чиито яйца и носачки са били унищожени през първите три месеца след като скандалът получи публичност, ще бъдат обезщетени на 100 процента за загубите си. Ще бъдат възстановени и разходите за почистването на помещенията, съобщиха властите в Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.