1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Птицекомплексът във Вързулица, Великотърновско, спечели два проекта по програма САПАРД

Птицекомплексът във Вързулица, Великотърновско, спечели два проекта по програма САПАРД

В момента птицекомплексът отглежда 20 дка с малини, които се водят екологично чисти насаждения

 

Два проекта по САПАРАД спечели птицекомплексът в село Вързулица. До предприятието ще се изгражда масив от 60 дка ягоди и малини, чието засаждане ще започне през ноември. Проектът е по мярка "Трайни насаждения" и е на стойност 120 000 лв. Средствата са осигурени чрез банков кредит, каза управителката на фирмата Петранка Гагова.

Фирмата ще засади сортове, които са известни в Европа, за да може след това да реализира продукцията си зад граница. Малините ще са от европейски сорт, като посадъчният материал ще бъде закупен от лицензирани производители от Костенец. В един декар ще бъдат засадени 700 растения, които струват около 40 ст. бройката. Държим да посочим документи, че разсадът не е третиран с препарати и е екологично чист, посочи управителката.

В местността Люцернови места край фермата ще бъде създаден масив от 10 дка ягоди. Те ще са от популярния в Европа сорт "Зенга зенгана". В един декар ще се засаждат по 7000 растения, които струват по 20 ст. бройката. Съществена част от проекта е, че създадените трайни насаждения ще бъдат напоявани капково със специална поливна система, която ще черпи вода от местни водоизточници.

В момента птицекомплексът отглежда 20 дка с малини, които се водят екологично чисти насаждения. Затова продукцията от Вързулица е добре приета във Франция и Германия. Т.г. предприятието е изнесло 20 тона плодове, като 1 килограм е предлаган в търговската мрежа на европейските страни по 6-7 евро.

В средата на октомври получихме уверение, че наш идеен проект по програма ФАР е принципно одобрен, каза Петранка Гагова. Той е за изграждане на оранжерия за ранни зеленчуци във Вързулица на площ два дка.

Специфичното за тази идея е, че имаме намерение да развиваме биологично чисто производство и проектът ни е на обща стойност 120 000 евро.

В момента правим финансовите разчети и подготвяме работния проект.Смятаме да отглеждаме над 20 сорта зеленчуци, като спазваме агроизискванията за биологично чисто производство, обясни Гагова.

В проекта е заложено специално обучение на работниците, които ще отглеждат тази продукция, която се предлага на европейския пазар с 30% по-скъпо от стандартно отглежданите зарзавати. Специален курс ще преминат 14 социално слаби работници от Вързулица и Масларево.

Персоналът на птицекомплекса във Вързулица е започнал реализацията на втория одобрен проект по САПАРД. Той е за реконструкция на три от съществуващите сгради на фермата, които се намират в стопанския двор на селото. Стойността му е 250 000 лв., а срокът за завършване – 30 юли 2008 г.

С тези средства ще бъде закупена специална линия за хранене и поене на 40 000 бройлера. Тя ще е на стойност 130 000 лв. и ще бъде доставена през декември.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.