1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Птиците да се отглеждат само в затворени помещения

Птиците да се отглеждат само в затворени помещения

Областните управители трябва да проведат заседания на областните епизоотични комисии, на които да разгледат изпълнението на разпоредените мерки за профилактика и надзор на заболяването грип по птиците и да набележат конкретни мерки за неговото недопускане

 

В областите Ямбол, Хасково, Сливен, Русе и Търговище отглеждането на птици да се осъществява само в затворени помещения. Това гласи заповед на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, във връзка с неблагоприятната обстановка - наличие на нови огнища на заболяването инфлуенца /грип/ по птиците на територията на Република Турция и Република Румъния и опасността заболяването да проникне на територията на нашата страна. 

Областните управители трябва да проведат заседания на областните епизоотични комисии, на които да разгледат изпълнението на разпоредените мерки за профилактика и надзор на заболяването грип по птиците и да набележат конкретни мерки за неговото недопускане.

Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ се задължава да организира постоянен контрол върху птицевъдните обекти и да създаде условия за привеждане в изправност на наличната дезинфекционна техника и обезпечаване на необходимите дезинфекционни материали. Ще бъде засилен ветеринарномедицинският контрол върху пазарите за живи животни и недопускането на търговия с живи птици.

Продължава извършването на периодични клинични прегледи и сондажни серологични изследвания на домашни и диви птици за наличие на антитела и вирус, причиняващи инфлуенца по птиците. Да се извършват проверки на личния багаж на пътниците от Р Турция и Р Румъния за наличие на хранителни продукти от птици, гласи още изискване от заповедта на министър Нихат Кабил. При откриване на такива, същите да се конфискуват и предават за обезвреждане.

При всеки случай на повишена смъртност при птици и при откриване на трупове на диви прелетни птици, незабавно трябва да се сигнализират специализираните органи на НВМС.

Началникът на Национално управление по горите и председателят на Националното сдружение "Съюз на ловците и риболовците" в България трябва да организират засилено претърсване за откриване на трупове на прелетни, диви и водоплаващи птици. При откриване на такива, незабавно да сигнализират до директорите на Районните ветеринарномедицински служби и Главно управление на НВМС. Ще се провежда контрол върху наложената забрана за ловуване на диви прелетни птици.

Собствениците и управителите на птицевъдни обекти трябва да засилят охраната и да осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащите от обекта транспортни средства и хора, както и да предприемат мерки за недопускане на отглеждане на птици и съхранение на фураж на открито. 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.