1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Публикувана е Наредба за животновъдните стопанства в планинските и другите необлагодетелствани райони

Публикувана е Наредба за животновъдните стопанства в планинските и другите необлагодетелствани райони

Снимка:

Документът изрично уточнява кои землищата попадат в планинските райони

Държавен вестник днес (04.02.2011 г.)  публикува Наредба за условията и реда за дейността на животновъдните стопанства. С наредбата се уреждат условията и редът за дейността на животновъдните стопанства в планинските и другите необлагодетелствани райони. Разписано е, че животновъдните стопанства за отглеждане на селскостопански животни в планински райони и други необлагодетелствани райони се класифицират в три категории:

  • лично стопанство
  • фамилна ферма
  • промишлена ферма

Документът изрично уточнява и кои землищата попадат в тези планински райони.

Наредбата разписва и дефиницията за лично стопанство, като то е определено като животновъден обект, в който се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни за лична консумация. Документът определя още и какво е фамилна ферма, която по смисъла на тази наредба е животновъден обект, в който животните се отглеждат по традиционния за региона начин, а производствените процеси се изпълняват от членовете на една фамилия без използване на наемен труд. Наемен труд е допустим само за извършване на сезонни полеви дейности.
 
Пълният текст на Наредбата може да видите в края на статията, а също и на сайта на Министерство на земеделието и храните www.mzh.government.bg в рубрика „Актуално”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.