1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Публикувани са електронни описи по образец за документите по Интервенциите за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодови и зеленчукови насаждения

Публикувани са електронни описи по образец за документите по Интервенциите за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодови и зеленчукови насаждения

Образците са публикувани и могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“

ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) публикува електронни описи по образец за документите, доказващи реализацията на произведената продукция и за документите за сертифицираните и/или стандартни семена и/или посадъчен материал, изискуеми по Интервенциите за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодови и зеленчукови насаждения за Кампания 2023.

Кандидатите по интервенциите Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове – (ИП), Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (домати, краставици, корнишони  и патладжан) – (ИЗ-ДККП), Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (пипер) – (ИЗ-П), Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (лук и чесън) и  картофи за нишесте – (ИЗ-КЛЧ), Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (моркови, зеле, дини и пъпеши) – (ИЗ-МЗДП), Обвързано с производството подпомагане на доходите за оранжерийно производство – (ИОП), трябва да докажат реализация на получените добиви от заявените площи и реализираните на пазара количества по култури за периода 01.02.2023 г. – 31.01.2024 г. Това е разписано в разпоредбите в чл. 33 от Наредба № 3 от 10.03.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции.

Ново за Кампания 2023 е попълването на опис по образец и представянето на документи за закупени сертифицирани и стандартни семена и закупен посадъчен материал, съгласно чл. 34 и § 8 от Заключителните разпоредби на Наредба № 3 от 10.03.2023 г., от земеделските стопани, които са заявили следните интервенции:
•    Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодови насаждения до встъпването им в плододаване (ИП-Н) за насажденията, създадени след 14.03.2023 г.;
•    Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (домати, краставици, корнишони и патладжани) - (ИЗ-ДККП);
•    Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (пипер) (ИЗ-П);
•    Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (лук и чесън);
•    Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (моркови, зеле, дини и пъпеши) (ИЗ-МЗДП);
•    Обвързано с производството подпомагане на доходите за оранжерийно производство (ИОП).

При описа на документите кандидатите попълват съответната актуална за Кампания 2023 електронна бланкова таблица. Описаните в нея счетоводни документи трябва да отговорят на изискванията на нормативната уредба. В електронните таблици задължително се вписват всички реквизити, чрез които могат да се извършат необходимите административни проверки. Те трябва да съответстват на регистрацията на фермерите в ИСАК (физическо или юридическо лице/едноличен търговец).

За да получат субсидия, фермерите следва да са реализирали на пазара определените в нормативната уредба количества плодове и/или зеленчуци, както и да са представили документи за закупен посевен и посадъчен материал за заявените площи по съответната интервенция от гореизброените. 

Образците са публикувани и могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“.  Те се намират в съответните секции на интервенциите за Обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци. 
  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.