1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пуснали опасното месо на 15 октомври

Пуснали опасното месо на 15 октомври

Колбасите с под 20% съдържание на вносна смес остават на пазара

 

Ирландското месо с диоксин, който причинява рак, плъзнало по щандовете на страната на 15 октомври. Четири големи фирми са го преработили и пуснали по пазара. Това признаха вчера пред "Стандарт" компетентни лица. От преработените 24 тона месо българите са изяли по-малко от 10 тона, става ясно от справките на местните клонове на службата. Други 14 тона от месото - вече преработено в 15 тона пресни салами и 79 хиляди консерви, са изтеглени от пазара след безпрецедентна акция на нашите ветеринари. "Когато чухме за ирландско месо, веднага се сетихме, че сме купили 3 палета с 1500 кг. Звъннах във фирмата, а малко след това вече пристигнаха ветеринарните власти, които знаеха до килограм колко свински плешки и къде са били купени от складовете на търговците на едро", заяви вчера пред "Стандарт" Кирил Вътев, шеф на една от големите фирми в месопреработвателния бранш "Тандем".

Само за няколко часа ветеринарите успели да идентифицират по фактури и складови разписки продаденото месо. "Успяхме да се взрем до пратки от по 30 килограма, проверихме повече от 112 хладилни бази и 437 месопреработвателни предприятия в цялата страна", заяви вчера директорът на НВМС Йордан Войнов. За това помогнала специалната система за обратно проследяване на вложеното месо във всички продукти.

Така било установено, че в страната са влезли 100,592 тона от ирландското свинско. Това са 3 тира, които са тръгнали към хладилни бази в София, Пловдив и Хасково.

"Единствено ние и Ирландия сме взели толкова бързи мерки, макар страната ни да не беше спомената като пазар, където ирландското месо е било внесено. Германия, например чакаше решението на Европейската комисия от сряда вечерта, че се налага изземване на доставките", заяви още Войнов, който се върна от срещата на генералните директори на ветеринарните служби на европейските страни в Брюксел вчера.

Германия е внесла 3200 тона от заразеното с диоксин месо, стана ясно вчера.

На срещата в Брюксел е взето решение всички доставки на ирландско месо да бъдат унищожени за сметка на Ирландия, съобщи Войнов. Това станало независимо от факта, че европейската асоциация за контрол на месото ЕФСА, която направила анализ на риска. Според изследванията нямало никакъв риск за човешкото здраве, ако в крайния продукт е вложено по-малко от 20 на сто от заразеното ирландско месо. Затова тези продукти ще бъдат оставени по магазините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.