1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пустеещите земи - в общинските фондове

Пустеещите земи - в общинските фондове

Засега тези немалко площи са под названието пустеещи земи по силата на един роден норматив, който определя, че те не принадлежат на никого

 

Около 10 млн. дка земеделска земя, които се смятат за пустеещи в цялата страна, ще преминат във владение и под разпореждане на общинските администрации. Това гласи една от готвените за гласуване в парламента промени в Закона за земята.

Засега тези немалко площи са под названието пустеещи земи по силата на един роден норматив, който определя, че те не принадлежат на никого. А са ничие притежание, защото и до ден днешен никой не е предявил правото си на собственост върху тях. В същото време те не се водят нито като държавни активи, нито пък фигурират в тези на общините.

Подобни терени местните власти имат право да отдават под наем, но поради действащото у нас ограничение, че това може да става само в рамките на една година, естествено е досега да не са се явили сериозни кандидати за наематели, които да направят нужните инвестиции.

В Монтанска област проблемът не са непотърсените от собствениците, а оставените от стопаните земи, които те не могат да обработват, не ги искат и арендаторите и кооперациите. През 2004 год, по информация от областната дирекция на държавен фонд "Земеделие" на 29 земеделски производители са отпуснати 174 664 лева за усвояване на орници, необработвани повече от три години./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.