1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Работна група ще преразгледа начина на проверките и контролите по обвързаната подкрепа

Работна група ще преразгледа начина на проверките и контролите по обвързаната подкрепа

Oт Техническия инспекторат на ДФЗ са констатирани несъответствия при голям брой заявления

Работна група ще преразгледа начина на проверките и контролите по обвързаната подкрепа и ще разработи заедно с бранша нови условия за подпомагане по схемите. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.  По думите му, целта е да бъдат отделени реалните земеделски стопани от тези, които само и единствено чертаят площи и получават подпомагания.

„Трябва да изчистим критериите и да променим Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания“, категоричен бе заместник-министър Гечев. Той припомни, че за да се получи подпомагане по схемата трябва да се удостовери дали земеделският стопанин има продукция.

По време на срещата стана ясно, че от Техническия инспекторат на ДФЗ са констатирани несъответствия при голям брой заявления. Заместник-министър Гечев уточни, че част от системата не е реагирала и някои от бенефициентите са си получили средствата, а след това са били уведомени от ДФЗ с писмо, че трябва да възстановят сумата.

Вече има създадена работна група към Министерството на земеделието, храните и горите, която ще преразгледа всяка една подадена жалба  със съвместна комисия. Този път ще бъде водена от специализираната дирекция „Растениевъдство“ към МЗХГ. Бенефициентите ще имат възможност да предоставят всякакви документи, които доказват, че на тази площ, която е заявена за подпомагане по обвързаната подкрепа, са създадени необходимите условия, така че продукция да може да бъде добита и реализирана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.