1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Работна група в земеделското министерство ще разработи механизъм за обезпечаване на продоволствената сигурност

Работна група в земеделското министерство ще разработи механизъм за обезпечаване на продоволствената сигурност

Брифинг на представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите след заседание на Консултативния съвет по зърното в Министерски съвет

Венцислав Върбанов, АЗПБ:
 
"Производителите и търговците на зърно в България се разбрахме с ръководството на страната по въпроса за бъдещите действия относно обезпечаването на страната с хлебно и фуражно зърно, както и с царевица за обезпечаване на животновъдството. Също така относно търговията в страната със зърно и износа на зърно. Беше поет ангажимент от министър-председателя и министрите на финансите и икономиката, че държавата на пазарен принцип ще се намесва, за да обезпечи първо вътрешното потребление. Утре срещите продължават, тепърва ще се изработват пазарните механизми." По думите на Върбанов ще бъде направено така, че държавата да бъде обезпечена в следващите две години." 
 
Костадин Костадинов, НАЗ:
 
"Утре ще има работна група в Министерството на земеделието с наше участие. Ще разработим механизъм за по-нататъшни действия за осигуряване на продоволствената сигурност."
 
На въпрос от журналист на Агро ТВ кога зърнопроизводителите очакват износът на зърно да бъде освободен, Костадинов отговори, че в момента се правят разчети и след като мине утрешната среща, те се надяват това да се случи в най-скоро време. Корабите със зърно, които са натоварени, в понеделник ще бъдат освободени от министъра на финансите, за да могат да си изпълнят ангажиментите. След това ще започне различен режим, за да се обезпечи населението, както зърно за хляб, така и за фуражи. 
 
Радослав Христов, НАЗ:
 
"Много трудно ще бъде да бъде запазен напълно пазарният механизъм за движение на стоки, но държавата ще се намеси и ще изкупи 2,7 млн. тона зърно, които са необходими за следващите 18 месеца."
 
По-голямата част от зърното е в складовете на земеделските производители. На пристанищата към момента са задържани не повече от 100 000 тона зърно. 
 
Автор: Мирела Спасова
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.