1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Работници от оранжериите в Баня излязоха на протест

Работници от оранжериите в Баня излязоха на протест

Не им е изплатена сума в размер на 350 хиляди лева

Повече от 50 работещи в оранжериите за зеленчуци в град  Баня   протестираха на 10 февруари за неизплатени заплати информира karlovobg.eu. Част от тях запознаха кмета на Карловската община Найден Найденов с проблемите си и поискаха съдействие за решаването им. Фирмата “Булком плюс” ЕООД, собственост на бизнесмена Христо Данов не е изплатила заплатите на всички над 300 работещи в оранжериите през периода -2008 -2010 година. Цялата сума е в размер на 350 хиляди лева. Вчера работниците прекараха повече от два часа пред портала на затвореното предприятие в очакване на  представител на фирма “Булком плюс” ЕООД да им изплати дължимото, каквато уговорка имали от преди няколко дни.Това е вторият протест на работниците от оранжериите от януари насам.

Представителна група от протестиращите работници се опита да разговаря и с управителя на карловския клон на Първа инвестициона банка Илия Ботев, но той ги уверил, че банката не е страна в тези взаимоотношения. По сметка в тази банка се намират  около 2.5 милиона лева, преведени от Разлащателната агенция на фирмата на Христо Данов за спечелен проект по програма САПАРД, обясниха пред медиите протестиращите. Те обвиниха банката, че има интерес да бави плащанията за заплати, като в същото време превежда пари на избрани от нея кредитори като EVN, охранителната фирма СОТ 3S, която пази оранжериите и др.

Готов съм във всеки момент да започна изплащането на заплатите, най-вероятно това ще стане в близките два-три дни, заяви вчера пред “Марица” Христо Данов. Има пари за заплати, освен това напълно разбирам затрудненото положение, в което се намират хората. Но има процедури, които трябва да се спазят, заяви той. Но има и сериозна причина за забавянето на заплатите.

Разплащателната агениця неправомерно забави финансирането на проекта за оранжериите в Баня с 22 месеца, затова аз завеждам иск срещу нея. През това време аз теглих  кредит, за да стартирам проекта си – изграждане на модерна сграда за сортиране и заготовка на зеленчуци с големи хланилници. Проектът ми бе изпълнен съвсем коректно, хладилниците и сега работят. Но 22 месеца аз изпитвах огромни финансови затруднения заради  неправомерното забавяне на финансирането на проекта от страна на Разплащателната агенция, заяви Христо Данов. Няма да продавам оранжериите в Баня , още  в началото на пролетта започва подготовката за засаждане на нова реколта зеленчуци, заяви Христо Данов и  допълни, че дори изпитва известни притеснения дали ще успее да събере достатъчно хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.