1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Рапицата и слънчогледът се търгуват за около 800 лева за тон

Рапицата и слънчогледът се търгуват за около 800 лева за тон

 

Тази година земеделските производители от област Монтана са засели три пъти повече зимна маслодайна рапица в сравнение с миналия сезон. Докато миналата есен рапицата в областта беше около 6000 дка, сега справката на отдел "Информационно обслужване" на областната дирекция "Земеделие и гори" сочи, че площите с рапица вече са 15 980 дка.

"Цената на рапичното семе е колкото на маслодайния слънчоглед, а добивите са по-високи при спазване на агротехниката" – коментира арендаторката от община Лом Тодорка Кръстева, която обработва 20 000 дка в землището на село Замфир, изградила е модерна складова и машинно-тракторна база, подбрала си е добър екип от специалисти.

До неотдавна културата тук се е отглеждала едва ли не само за да се опита какви ще бъдат резултатите. "Тя дава и глътка въздух на производителите – жътвата й е малко преди пшеницата и когато се продаде тя, може да се чака и по-висока цена на житото" – обяснява Кръстева. Миналата година цената на тон рапица е била 380–420 лева за тон, колкото и на слънчогледа. Сега справката  сочи, че цените и на двете маслодайни култури се движат успоредно – през юли тон рапица е струвал 560 лева, а вече двете култури се търгуват за около 800 лева за тон.  

За производството на биогорива обаче най-успешна е царевицата, защото при нея добивът от декар е най-висок. Най-много площи с рапица са засети в община Лом – 8330 дка, следвана от община Якимово – 3500 дка и община Вълчедръм – 3000 дка.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.