1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ръст от 3 % на заразите със салмонела регистрира Европейската агенция за сигурност на храните

Ръст от 3 % на заразите със салмонела регистрира Европейската агенция за сигурност на храните

Данните са за последните две години

Ръст от 3 процента на заразите със салмонела регистрира Европейската агенция за сигурност на храните. Данните са за последните две години. Само през 2016-та в Европейския съюз е имало над 94 хиляди и 500 нови случая на салмонела.

Благодарение на националните мониторингови програми, броят на заразените със салмонела граждани на Европейския съюз непрекъснато намалява. През 2014 година тенденцията се обръща, съобщават експертите от ЕФСА в свой доклад.

Повече от половината случаи през миналата година са следствие на консумация на заразени яйца и птичи продукти, се казва в документа. Голям брой хора са се разболели, след като са яли заразено със салмонела свинско месо.

Увеличават се и случаите на инфекции с кампилобактериоза, посочват експертите. През 2016 година със заболяването са диагностицирани над 246 хиляди души в Европейския съюз, което е ръст от 6 процента спрямо 2015-та.

Не бива да се подценява и опасността от зараза с листериоза. В 97 процента от случаите пациентите трябва да бъдат хоспитализирани. През миналата година в европейските страни е имало около 2 500 нови случая, с около 10 процента повече от предната година. 247 души са починали от заболяването. Най-застрашени са възрастни хора и такива със слаба имунна система, предупреждават медиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.