1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Раздават на стопаните в Бургаско брошури за ограничаване движението на домашните птици

Раздават на стопаните в Бургаско брошури за ограничаване движението на домашните птици

РВМС-Бургас вече е проверила 250 птицевъдни обекта в областта, не се наблюдава повишена смъртност

 

На стопаните от Бургаска област ще бъдат раздадени брошури, в които ще бъдат описани профилактичните мерки срещу птичия грип и административно-наказателните мерки при нерегистриране на наличните пернати. Това реши днес на свое заседание Областната епизоотична комисия.

Тревожен е фактът, че от цялата област само в с. Константиново има актуализиран списък на наличните птици. Това заяви д-р Сашо Аранаудов, директор на Районната ветеринарномедицинска служба /РВМС/. Той допълни, че очаква разпореждане за затваряне на домашните птици в помещения и дворове и забрана за отглеждане на домашни водоплаващи на открито. От службата настояха кметовете да опишат стопаните на водоплаващи пернати и да ги задължат писмено да ги гледат само в затворени помещения.

РВМС-Бургас вече е проверила 250 птицевъдни обекта в областта, получава се и ежедневна информация от районните ветеринарни лекари. Досега не е констатирана завишена смъртност на домашни птици. Не се наблюдава повишена смъртност и при дивите прелетни птици, съобщи Димо Димчев, регионален координатор на Българското дружество за защита на птиците. Два поста с орнитолози непрекъснато наблюдават влажните зони в Бургаско, където минава главния път на прелета. Засилен прелет се очаква едва при застудяване на времето, каза още Димчев. В Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ се получава ежедневна информация от общопрактикуващите лекари за грипната заболеваемост и хоспитализираните болни. Засега тя е в рамките на нормалната за сезона. Има петкратно завишение на противогрипната ваксинация, което е добре от профилактична гледна точка, заяви д-р Светла Станчева, директор на РИОКОЗ. Д-р Аранаудов съобщи, че в края на този месец или в началото на ноември се очакват отново евроексперти по птичия грип.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.