1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Раздават овце, кози и овчарски кучета на стопани, ощетени от хищници

Раздават овце, кози и овчарски кучета на стопани, ощетени от хищници

Екоорганизация разполага със собствено стадо

 

За да опазят хищниците и за да подпомогнат населението от Югозападна България, еколозите от Фонда за дивата флора и фауна /ФДФФ/ са разработили уникална компенсационна програма. Организацията отглежда собствено стадо от овце и кози, което използва за размножаване и раздава животните на селските стопани, ощетени при нападения от хищнци, най-често вълци и мечки. Фондът работи по тази програма от 2003 г.

Впечатлението на местните хора е, че хищниците са се увеличили, но по-големият проблем според специалистите от ФДФФ е неадекватната защита на стадата. Липсват добре обучени каракачански кучета, невинаги добре подготвени са и овчарите.

Според тях застрахователните компании не виждали полза от застраховки на домашни животни за щети от хищници. Природозащитниците от Фонда /ФДФФ/, които работят по компенсационна програма за щети от хищници, съобщиха, че ще върнат през тази седмица около 50 живи овце и кози на ощетените от нападения на вълци през 2006 г. стопани от селата Голешево, Раздол, Добри Лаки и Градешница в Югозападна България. През последната година от общините Кресна и Струмяни във ФДФФ са постъпили съобщения за над 100 животни, станали жертва на хищници. За последните три години броят им е 500. ФДФФ компенсира стопаните при определени условия, най-вече свързани с подобряване охраната на стадата.

До момента от екоорганизацията са раздали над 150 овце и кози и повече от 50 каракачански кучета на ощетени жители на общините Кресна, Струмяни и Сандански.

Според природозащитниците е възможно тази уникална програма да бъде институциализирана в общините, ако бъде одобрен проект по Програма ФАР.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.