1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Размерът на необработваната земя е намалял с 3,3 на сто, сочи аграрният доклад

Размерът на необработваната земя е намалял с 3,3 на сто, сочи аграрният доклад

Лицата, вложили труд в селското стопанство, са 1 333 хил. души

 

6 700.5 млн.лв. е стойността на брутната продукция от отрасъл "Селско стопанство" за 2003 г. През същата година стойността на растениевъдната продукция заема дял от 51.7% в брутната производствена стойност от селскостопанския отрасъл. 30.8% е стойността на животновъдната продукция, а селскостопанските услуги и неселскостопанските неотделими дейности заемат 17,5 %. Това показват данни от Аграрен доклад 2004. Той съдържа отчет и анализ на състоянието на земеделието през 2003 г., очаквани данни за 2004 г. и програма, включваща целите, мерките, финансовите инструменти и средства за осъществяването й през 2005 г.

Анализирани са производствените резултати за 2003 г. в двата основни сектора – растениевъдство и животновъдство и някои от най-важните показатели от Системата за икономически сметки за селското стопанство.
Брутната добавена стойност, създадена от аграрния отрасъл през 2003 г., възлиза на 3 436 млн. лв. Физическият й обем бележи намаление с 1,3% спрямо предходната година, което е следствие от значителния спад на реколтата от зърнени култури, главно пшеница и ечемик. Предприемаческият доход за всички стопанства от отрасъл "Селско стопанство" за 2003 г. е 2 546.8 млн.лв. 326 хил. ха е използваната земеделска площ през 2003 г., което е 48% от територията на страната. Размерът й остава непроменен спрямо предходната година. Размерът на необработваната земя в страната е 456 хил. ха, което бележи намаление спрямо предходната година с 3,3%.

За първи път през 2003 г. Министерство на земеделието и горите проведе в страната преброяване на земеделските стопанства в България, съобразено с нормативната уредба на Европейския съюз. В доклада са включени предварителни данни за производствените структури и заетостта в селското стопанство от преброяването на стопанствата.

Около 680 хиляди са земеделските стопанства в България, сочат резултатите от пълното селскостопанско преброяване. 44 декара е средният размер на използваната земеделска площ на стопанство, но съществуват големи разлики в размера на анкетираните структури - много на брой малки стопанства и малък брой много големи структури. 77 % от стопанствата са с площ до 10 декара, която представлява по-малко от 7% от общата използвана земеделска площ на анкетираните единици. Около 3 900 са стопанствата с площ над 1 000 дка и те обработват 76% от обхванатата в преброяването територия.

Лицата, вложили труд в селското стопанство, са 1 333 хил. души, сочат още резултатите от проведеното преброяване, от които семейна работна ръка са 1 283 хил. души. Постоянно заетите в селското стопанство на пълен работен ден са 335 хиляди.

През 2003 г външната търговия със селскостопански стоки приключва с положително търговско салдо на стойност 185 170 хил. долара, а към октомври 2004 г. то възлиза на 162 657 хил. долара

Аграрният доклад 2004 съдържа и информация за проведената работа през 2003 г. от структурите на Министерство на земеделието и горите във връзка с хармонизацията на законодателството и изпълнението на ангажиментите, произтичащи от препоръките, свързани с кандидатстването на България за членство в Европейския съюз

В доклада е представена информация за финансовото подпомагане на земеделските производители от ДФ "Земеделие" и Фонд "Тютюн", както и за напредъка в прилагането на Програма САПАРД.

В доклада са формулирани основните цели и са посочени действията и необходимите финансови средства през 2005 г. за постигане на основните приоритети на Правителствената програма 2001- 2005 за аграрния отрасъл.

През 2005 г. усилията на Министерство на земеделието и горите ще бъдат насочени към изпълнение на ангажиментите, произтичащи от затварянето на преговорните глави "Земеделие" и "Рибарство'', към подпомагане развитието на поземлените отношения и създаване на необходимите условия за уедряване на земята, усвояване средствата по Програма САПАРД , както и към подготовката на стратегически и програмни документи, очертаващи развитието на селските райони за периода 2007-2013 г.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.